Skip to content

Vibrationstræning – hvad er det?

Første gang vibrationstræning bliver nævnt som træningsform i historiebøgerne er omkring 1880.

Derefter levede det et stille kuriøst liv i periferien, inden det i moderne tid, op gennem 1980’erne, blev populariseret i Rusland. Derfra spredte det sig ud til fitnesscentre rundt om i verden.

Et videnskabeligt forsøg på universitetet i Antwerpen viser, at overvægtige mennesker taber sig mere og har lettere ved at holde deres vægttab, hvis de kombineret en kaloriereduceret diæt med motion på en vibrationssplade. De taber sig desuden på en bedre måde, fordi de mister væsentligt mere af deres usunde bugfedt. Vægttabet med vibrations-træning er ifølge et hollandsk forsøg næsten dobbelt så højt som ved traditionel træning, og langt bedre end hvis man kun spiser mindre.

Der sker det, at når pladen vibrerer med adskillige svingninger i sekundet, så gør dine muskler alt for at stabilisere kroppen. Vibrationerne tvinger musklerne til at trække sig sammen, hvilket vil sige stort set konstant. Derfor bliver effekten af øvelserne ca. tre gange det normale.

Kroppens muskulatur stimuleres af vibrationerne og musklerne skal derfor konstant tilpasse sig op- og ned-bevægelserne. Denne refleks ”tuner” nervesystemet akut. Forsøg har vist at du får større udbytte af dine muskler i præstationstests (styrketests, hoppetests) udført umiddelbart efter vibrationstræning. Vibrationer accelererer kroppens masse op og ned og dermed udsættes kroppens muskulatur og knogler for g-kræfter. (G-kræfter; hvis du f. eks tager en vægtstang på nakken med en belastning som svarer til din kropsvægt, så udsættes din krop i teorien for 1 g). På den måde stimuleres muskulaturen og knoglemassen i primært benene, på samme på som hvis du styrketræner med en vægtstang på nakken. Det vil sige at kroppens hormonelle og neuromuskulære systemer reagerer på stimuli med at opbygge sig til et stærkere/højere niveau.

Videnskab.dk skriver: ”I et nyt studie på mus har forskere nemlig vist, at vibrationstræning kan styrke muskler og knogler på lige fod med fysisk krævende motion. Der er tale om såkaldt ’Whole Body Vibration’, hvor en vibrerende maskine sættes fast på en person (…), mens vedkommende er i en siddende, liggende eller stående position. Når maskinen vibrerer, transmitterer den energi rundt i kroppen, og musklerne trækker sig sammen flere gange i sekundet. Studiet er det første til at vise, at Whole Body Vibration kan være lige så effektivt som motion til at bekæmpe nogle af de negative konsekvenser ved fedme og diabetes”.

Tilbagemeldinger fra folk, der har trænet blot nogle uger fortæller, at denne træning endvidere kan reducere appelsinhud, hvilket må kunne føres tilbage til den optimerede blodgennemstrømning. Der meldes også om en stærkere bækkebund, færre rygsmerter og bedre kropsholdning.

Så hvad kan vibrationstræning gøre for dig?

  • Reducere kropsfedt
  • Styrke din muskel- og knoglemasse
  • Forbedre muskelstyrken
  • Øge stofskiftet
  • Træne bækkenbunden
  • Give bedre balance og kropsholdning
  • Øge knogletætheden
  • Lindre ømhed i muskler
  • Effektiv på appelsinhud og hudopstramning

Fakta:

10 min. virker som 45 min. motion i motions centeret.

Åbningstider

Holbæk:
Mellemvang 3 | 4300 Holbæk

Mandag + Tirsdag: Lukket

Onsdag – Fredag: 10.00-17.00
Lørdag: 10.00-14.00
Øvrige tidspunkter efter aftale